U handelt op de beurs, maar wat is die beurs nu eigenlijk?

NASDAQ

Van oudsher is een beurs een centrale plaats waar handelaren bij elkaar komen om te handelen. Vroeger deed men dit op een plein in de stad en op sommige plekken in Nederland kun je nog zien hoe dit in zijn werk ging, denk aan de Goudse kaasmarkt of de diverse veemarkten die er nog steeds zijn. En net zoals er kazen of koeien worden verhandeld, zo hebben ook de aandelenhandelaren of valutahandelaren, hun eigen beurs. Deze handelaren noemen we ook wel “Traders”.

Een jongere beurs is de NASDAQ. Dit is een beurs die wordt bedreven door de Amerikaanse National Association of Securities Dealers en hier worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. NASDAQ is oorspronkelijk een afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations.
Toen de NASDAQ op 8 februari 1971 de handel begon, was het de eerste elektronische beurs ('schermenbeurs') in de wereld. Het systeem van de NASDAQ maakt het mogelijk dat meerdere handelaren tegelijk gebruikmaken van de communicatie-infrastructuur. Daardoor wordt de concurrentie bevorderd. Sinds 1999 is de NASDAQ de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de in het land verhandelde fondsen staan genoteerd. De NASDAQ bestaat uit de Nationale markt en de SmallCap markt én de NASDAQ heeft ook vestigingen in Canada en Japan en relaties met beurzen in Europa en Hong Kong.

De NASDAQ is een zogenaamde “schermenbeurs”.  Deze bijnaam heeft de NASDAQ gekregen omdat de handel niet via menselijke acties verloopt, maar volledig automatisch door computers wordt afgehandeld. Er is dus niet zoals op de New York Stock Exchange een chaotisch door elkaar roepende menigte van handelaren, maar een set computerschermen die in stilte de handel afwerken. Hierdoor is het mogelijk om enorm snel- enorme aantallen transacties te verwerken.

Misschien dat je op bepaalde televisiezenders onder in beeld een lijst met vreemde afkortingen voorbij hebt zien rollen? Deze balk noemt men een “ticker” en hierop worden de verhandelbare aandelen getoond. Ieder bedrijf heeft zijn eigen code: Microsoft = MSFT, Dell Computers = DELL, Cisco = CSCO). Op de NADAQ worden de aandelen van de ca. 3.700 grootste technologie bedrijven verhandeld zoals, Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Intel, and Oracle. Dit betekent dat er voor meer dan
$ 1.000.000.000.000.000.000 (of 1018… Een triljoen dus…) wordt verhandeld op deze beurs.

Leuk weetje, de NASDAQ was de eerste beurs met een webite en de eerste die de gegevens in de Cloud opsloeg…

Wanneer u dus de volgende keer eens naar uw account bij WWC kijkt en u realiseert zich dat u geld aan het verdienen bent op de NASDAQ, dan heeft u er vanaf nu ook een mooi verhaal bij.