Netwerkborrels, de zin en onzin ervan…

Veel netwerkers gaan naar bijeenkomsten van netwerkclubs als BNI en Open Coffees. Ik ben zelf meer een BitterBallenBorrel Breda ganger...
Maar wat als al die bezoekjes buiten de deur voort blijken te komen uit vluchtgedrag. Wat blijft er dan liggen? Misschien die 3 LinkedIn-contacten die uw LinkedIn-profiel bekeken hebben (kansen toch?). Of die prospects, die u nog wilde benaderen. U hebt een week geleden een flinke lijst gekregen en het is vandaag tijd om deze telefonisch op te volgen. "Ach wat, even geen zin. Ik ga lekker netwerken. Dat komt morgen wel."
Ik netwerk omdat...
Ga voor uzelf na waarom u naar netwerkbijeenkomsten gaat. Gaat u om klanten te zoeken? Ik hoop het niet. U gaat gedesillusioneerd naar huis. Realiseer u dat ruim 80% van de aanwezigen van een netwerkbijeenkomst op zoek is naar nieuwe opdrachten (jagers!) en dat circa 75% van de aanwezigen aangeeft niet op zoek te zijn naar leveranciers. Wie gaat er nu naar een netwerkbijeenkomst toe met als doel: “Ik ga daar op zoek naar een goede coach om mijn time-managementprobleem op te lossen?”. Werkelijk?

Waarom een netwerkbijeenkomst bezoeken?
Ik hoop dat er andere drijfveren zijn om een netwerkbijeenkomst te bezoeken. Denk aan gezelligheid, het heerlijk vinden om mensen te zien, te bekijken, te bevragen, te willen helpen. En als u dan een netwerkbijeenkomst bezoekt, 'bezint dan voor ge begint'. Ga niet lopen jagen. Richt u op de ander. Wees geïnteresseerd in de ander. Zet uzelf op de tweede plaats. Koppel mensen uit uw netwerk aan de ander. Heb er plezier in om met anderen te praten, lol te hebben en een relatie op te bouwen. En onderzoek waarmee u de ander kunt helpen. Durf dat te vragen!

Basisregels netwerken

Wanneer u een netwerkbijeenkomst bezoekt, volg dan deze regels:

  • Netwerken is voor lange termijn, dus verwacht geen direct resultaat;
  • Richt u vooral op het verbinden van anderen, zodat u een sterkere netwerkschakel wordt;
  • Weet wie of wat u zoekt en wat u komt brengen (zorg voor een goede elevatorpitch);
  • Richt u in eerste instantie op de relatie, dus blijf geduldig luisteren wanneer de ander gepassioneerd over zijn of haar bedrijf vertelt, uw kans komt nog wel…
  • Bereid u voor om te improviseren. Want wie zich vergeet voor te bereiden, moet zich erop voorbereiden vergeten te worden!
  • Vertel iets boeiends over u zelf, een kort verhaal wat blijft ‘hangen’.
    (Wij vertellen bij de introductie vaak dat we gespecialiseerd zijn in ‘vermogensopbouw’, de meeste mensen kennen deze term niet en het opent het gesprek en zorgt ervoor dat men je minder snel vergeet...)
  • Ga meerdere keren naar hetzelfde evenement, op die manier leren anderen u beter kennen;
  • Neem visitekaartjes mee (je zult verbaast zijn over het aantal mensen die er geen bij zich hebben) en vraag om het kaartje van de persoon waar u mee gesproken heeft;

Opvolgen van contacten
U heeft na het bezoeken van een netwerkborrel een aantal kaartjes gescoord. Nu is het belangrijk om die kaartjes om te zetten in een 2e ‘date’.

Kies gericht
Als het goed is richt uw bedrijf of programma zich op bepaalde doelgroepen. U kunt en wilt immers niet iedereen als klant hebben. De mensen die binnen de doelgroepen vallen, zoekt u op in de deelnemerslijst van de netwerkbijeenkomst. U mailt ze dan gericht én met de naam (i.p.v. Beste netwerker).

De netwerkbijeenkomst
Refereer in het begin aan de bijeenkomst waar u elkaar heeft leren kennen en vraag hoe de ander het heeft ervaren. Kort melden wat u boeiend of inspirerend vond kunt u daarna eventueel toevoegen.

Waarom is de ander interessant
Is het de persoon, diens bedrijf, het product of de dienst? Kijk op de website of op LinkedIn en omschrijf voor uzelf wat de ander aantrekkelijk maakt om in contact te komen. Daar begint u ook uw e-mail mee. Bijvoorbeeld: De branche waarbinnen u opereert is voor mij bekend terrein. Herkent u ook dat …. Of: Op uw LinkedIn-profiel las ik …. Dat klinkt interessant, omdat …. Waar het om gaat is dat u eerst refereert aan de ander, voordat u uzelf naar voren schuift.

Waarom ben jij interessant
Wat is de reden dat u met iemand in contact wilt komen? Wilt u - op termijn - iets verkopen, een dienst verlenen of hebt u bijvoorbeeld een mooie samenwerking voor ogen? Geef dat aan in korte bewoordingen.

Niet te veel verkooppraat
Hoe geweldig uw assortiment is, hoe fantastisch het effect van uw dienstverlening, hoe snel de service en hoe briljant de kwaliteit: laat het achterwege! Het is in dergelijke mails niet van toegevoegde waarde en roept mogelijk de nodige irritatie op. Verwijs eventueel naar uw website of - beter nog - naar uw LinkedIn profiel. Dat houdt het meteen wat persoonlijker.

Contact voortzetten
Laat de bal niet bij de ander liggen, maar vraag in uw e-mail of u de ander mag bellen. Of kondig aan dat u gaat bellen om uw voorstel verder toe te lichten. Voorstellen om samen eens een kop koffie te drinken is een goed alternatief. Wat ook kan is dat u voorstelt om elkaar op een andere netwerkbijeenkomst te treffen. Nodig de ander daar gerust voor uit.

Wat ook kan
Bellen, uiteraard. Gewoon de telefoon pakken en bovenstaande stappen toepassen in het gesprek. En iemand uitnodigen om te linken in LinkedIn is een uitstekende manier om rustig te starten met het contact. Kies ook hier voor een persoonlijke noot in de uitnodiging.

Veel netwerkplezier en goede contacten gewenst!