Bubbelmania

De angst voor de “Bubbel” of zeepbel zit er de laatste weken goed in. Maar is die angst eigenlijk wel reëel?
Deze angst waart al rond sinds de eerste zeepbel in Bitcoin barste. “De eerste bubbel?”, vraagt u nu misschien, en ja, het is inmiddels al 3 maal voorgekomen dat de koers van deze cryptovaluta een enorme vlucht nam om vervolgens te crashen waarna er, na een korte periode van rust, weer een nieuwe rally werd ingezet die de koers tot nieuwe hoogtes wist te brengen.

“Sinds het begin van dit jaar is Bitcoin al bijna verdubbeld in waarde. En vergeleken met een jaar geleden is de munt al bijna vier keer zoveel waard. Deze rappe stijging roept de vraag op: Is Bitcoin een speculatieve zeepbel? Is het onvermijdelijk dat de bubbel klapt en de prijs in elkaar stort?
De prijs van deze 'cryptocurrency' kwam vandaag 11 mei boven de 1.700 euro per bitcoin uit. Dat is een stijging van 30% deze maand alleen al.”

Bovenstaand stuk is geschreven in mei van dit jaar…
Wie kon toen vermoeden dat de waarde in mei nog geen 10% zou vertegenwoordigen van de waarde vandaag (18 december)?
Het is maar goed dat resultaten uit het verleden géén garantie geven voor de toekomst, maar wie zich laat leiden door zijn of haar emotie komt uiteindelijk altijd bedrogen uit, want niet alleen angst kan een slechte raadgever zijn, ook hebberigheid kan een valkuil blijken te zijn.
Om de rally van de BTC te vergelijken met andere markten die bubbels bleken te zijn is enigszins kortzichtig, denk bijvoorbeeld maar eens aan de tulpenbollenbubbel (leuk scrabblewoord overigens) in de 17e eeuw.
Bitcoin (en ook andere cryptovaluta’s zoals de X12 coin) wijkt af ten opzichte van de meeste andere beleggingscategorieën op het gebied van o.a. beschikbaarheid.
Tulpenbollen kun je tot in het oneindige kweken, maar Bitcoins hebben een vast maximum gedefinieerd aanbod dat in omloop zal komen, het is dus een ongelijke vergelijking.
Als het aanbod beperkt is, maar de vraag neemt toe, dan is het uiteraard niet zo heel vreemd dat de prijs omhoog gaat, toch? Zolang je op deze manier redeneert, is het niet vreemd dat er nog steeds mensen zijn die zeggen dat de koers nog verder omhoog zal gaan...

Daarnaast is het een goed idee om te bedenken wat de bron is van de informatie.
Toen banken 10 jaar geleden massaal afgeleide producten (derivaten) op de markt brachten en daarmee een financiële crisis teweeg brachten die wereldwijd door iedereen werd gevoeld, zijn er controlemechanismen ingevoerd om dit in de toekomst te voorkomen. De Dodd-Frank Act is een wet die onder meer banken verbood om voor eigen rekening te handelen en de handel in derivaten veiliger moest maken, een pijnlijke ingreep voor banken die als “to big to fail” werden beschouwd. Tel hierbij op dat de handel in cryptovaluta’s volledig buiten de banken omgaan en je kunt hun (financiële) pijn bijna voelen.  
Gelukkig voor hen heeft de huidige regering van de VS deze regeling inmiddels teruggedraaid en zijn de banken met een nieuw creatief idee op de proppen gekomen…

Een enorme hausse in autoverkopen hielp de Amerikaanse en Britse economie de afgelopen jaren vooruit. Maar nu stijgt het aantal wanbetalers schrikbarend. Het leeuwendeel van de klanten kocht hun auto namelijk op de pof. Is een nieuwe, verwoestende bubbel geboren?
Negen jaar nadat banken wat al te enthousiast hypotheken verstrekten aan consumenten die die schuld helemaal niet konden dragen – wat leidde tot de grootste financiële crisis sinds de jaren 30 - is er een ander financieel product dat dreigt uit te groeien tot een tijdbom: de autolening.
…Als sommige speculaties in de VS waarheid worden, staat ons een boel narigheid te wachten. ,,Deze toename in subprime autoschuld en wanbetalingen is meer bewijs dat we op het randje van een volgende recessie zitten”, schreef economisch commentator Harry Dent eerder dit jaar. ,,En dat zal de grootste recessie sinds de Great Depression zijn.”
(bron: AD)

Wanneer bent u voor het laatst door uw bank op een dergelijke grote schaal gewaarschuwd voor deze nieuwe verwoestende bubbel?

De ene zeepbel is de andere niet, en we doen er goed aan dit te onthouden.

 

Marcel Mak
(Dit is een opiniestuk en kan niet worden beschouwd als advies)