Bitcoin futures vanaf 18 december verhandelbaar…

Vanaf 18 december is het mogelijk om in Bitcoinfutures te handelen via de CME (Chigago Mercantile Exchange). Institutionele beleggers willen graag beleggen in deze nieuwe valuta, die nu nog grotendeels buiten het financiële systeem staat, maar dan alleen via een gereguleerde markt.
(Cleo Company biedt deze wijze van handelen overigens niet aan).

Twee beurzen in Chicago, CME Group en CBOE Global Markets, kregen vorige week het groene licht van de Amerikaanse toezichthouder CFTC en willen nog deze maand futures-contracten op bitcoin lanceren. Grote banken en brokers die de derivatenhandel in goede banen leiden, komen daartegen in het geweer.

Derivatenbrokers vrezen dat zij veel risico lopen, omdat het onderpand voor het futures-contract, de margin, wordt geparkeerd bij het clearingbedrijf dat tussen de brokers in staat. Volgens de Financial Times zijn brokers verdeeld over de vraag, of ze direct bitcoin-futures willen gaan clearen. 

Woensdag kondigde Interactive Brokers aan dat klanten wel bitcoinfutures kunnen handelen, maar niet 'short' kunnen gaan (speculeren op een dalende koers), vanwege de extreme volatiliteit van de munt.

Aan het wedden op de toekomstige prijs van bitcoin met termijncontracten komt geen virtuele munt te pas. De dagprijs en de koers van de Amerikaanse dollar maken het verschil tussen winst en verlies.

Bitcoin-futures worden gesetteld in contanten, wat betekent dat beleggers geen virtuele munten hoeven te kopen of verkopen. Daardoor kan de markt voor bitcoinfutures veel meer uitdijen dan die voor bitcoins zelf. De futuremarkt voor goud is bijvoorbeeld tien keer groter dan de fysieke goudmarkt.

Futures in contanten verlossen beurzen zoals Cboe Global Markets en CE Group van het toezicht op de levering van bitcoins en het garanderen van de veiligheid van transacties. Cboe start zondag met de handel in bitcoin termijncontracten, op 18 december gevolgd door CME. Nasdaq en Tokyo Financial Exchange volgen waarschijnlijk volgend jaar. De handel opent in theorie de deur voor zowel institutionele als particuliere beleggers om te speculeren op de toekomstige prijs van de bitcoin.

Hoe werkt een bitcoinfuture in cash?

Een future is een gestandaardiseerd termijncontract tussen twee partijen die afspreken iets op een vooraf bepaalde toekomstige datum tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen dan wel te verkopen. Een boer kan op die manier met een voedselproducent afspreken dat deze op 1 januari 2019 zijn graan koopt tegen een bepaalde prijs.

Bitcoinfutures in cash dienen een meer speculatief doel. De virtuele munten wisselen niet van eigenaar. Als partijen onderling in een contract hebben vastgelegd dat bitcoin op 1 januari 2019 20.000 dollar waard is, terwijl de dagwaarde op die datum 15.000 dollar is, is een van de twee 5.000 dollar rijker dan wel armer. De handel is een zero-sum game. Voor iedere euro die een handelaar verliest, wint de andere handelaar er een.

Een voorwaarde voor het afwikkelen van futures is overeenstemming over de prijs van een bitcoin. Zowel Cboe als CME gebruiken daarvoor de Bitcoin Reference Rate (BRR), die elke dag om 16.00 lokale tijd in Londen wordt vastgesteld en de wisselkoers van de cryptomunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar uitdrukt.

Bitcoinfutures

De branche-organisatie voor de futuremarkt, Futures Industry Association (FIA), waarschuwde donderdag dat bitcoinfutures om meer denkwerk vragen vanwege de risico’s voor de financiële stabiliteit. Zowel Cboe als CME hebben geen toestemming aan de Amerikaanse toezichthouder voor de futuresmarkt gevraagd voor hun bitcoinfutures, maar die zelf gecertificeerd.

Daarmee zadelen zij clearinghuizen met grote risico’s op. Dit zijn de intermediairs die de afwikkeling van een future garanderen als een van de twee partijen failliet gaat. Het is voor deze partijen lastig in te schatten hoe om te gaan met bitcoincontracten vanwege het gebrek aan historische data. De prijzen van bitcoins kunnen op een dag 10% op een neer bewegen.

Voor iedereen die niet zo van risico's houdt maar wel wil profiteren van de interesante handel in bitcoins, is het wellicht verstandiger om zich eerst wat meer te verdiepen in het door Cleo Company aangeboden programma CBT (Crypto Bit Trade). Hier kunnen zeer aantrekkelijke rendementen mee worden behaald zonder de risico's die daarmee voorbehouden zijn aan de institutionele beleggers.

Bedenk wel dat voor ieder programma geldt dat u eerst onze pagina Belangrijk bezoekt voor u een beslissing neemt. Cleo Company zal u in ieder geval blijven informeren over de diverse markten en mogelijkheden die investeren in cryptovaluta's te bieden hebben.