Je hebt hard gewerkt en nu ben je de trotse bezitter van een netwerk. Gefeliciteerd!
Nu begint het echte werk pas. Een netwerk bestaat uit veel verschillende mensen die ieder hun eigen manier van denken hebben, op hun eigen unieke wijze bepaalde dingen doen en daarmee hun eigen manier van werken hebben...  En dat maakt het lastig om te dupliceren.

Als er een lijst zou zijn met de 10 belangrijkste dingen waaraan een succesvol netwerk zou moeten voldoen, dan staat DUPLICEERBAARHEID bovenaan op de allereerste plaats.
Het is dus van groot belang om dit over te brengen op jouw downline. Gelukkig heb je een upline die je alle kennis en informatie geeft en je leert hoe je hier het beste mee kunt werken.

 

Luister, Leer & Kopieer
Wanneer je een professioneel netwerk op gaat bouwen is het belangrijk om met jouw team te bespreken wat je van hen verwacht. Laat hen duidelijk weten wat jouw doelen zijn en op welke wijze je die wenst te behalen. Maar veel belangrijker nog is het achterhalen van de doelen van jouw teamleden:
"Vertel me waar je naar toe wilt en ik laat je zien hoe je daar kunt komen..".
Schrijf deze doelen op en spreek samen af wanneer deze doelen behaald moeten zijn en pas tussentijds aan indien noodzakelijk.
Aan de hand van deze doelen kun je niet enkel een tijdsplanning maken (hoeveel klanten moet ik registreren om mijn doel te realiseren?), maar het geeft je ook structuur bij het opzetten van jouw nieuwe business. Veel mensen beginnen met het bouwen van hun netwerk wanneer ze nog werkzaam zijn bij een werkgever of andere verplichtingen hebben. Neem dit mee in jouw planning. Maak dan duidelijke afspraken met je upline en leg deze vast.

Wanneer je een nieuw bedrijf begint kan het enorm helpen om een bedrijfsplan te schrijven.  Dit plan bevat een aantal belangrijke zaken zoals het doel van de onderneming en een S.W.O.T. analyse.

Het samenstellen van een SWOT analyse kan je helpen bij het stellen van doelen en het bepalen hoe je deze het beste kunt behalen. Hierbij is het enorm belangrijk om eerlijk te zijn, deze simpele analyse kan je helpen om focus aan te brengen en zorgt ervoor dat je je richt op die onderdelen die verbetert kunnen worden . Wanneer je dit eventueel samen met je upline doet, maak je gebruik van de reeds aanwezige kennis en ervaring.

 

S: Strenght / Kracht
Wat zijn jouw sterke kanten?
W: Weakness / Zwakte
Wat zijn jouw zwakke kanten?
O: Opportunities / Kansen
Waar zie je kansen liggen?
T: Threats / Bedreigingen
Waar zit het risico?

 
Alles wat je leert breng je vervolgens over op je downline. Zo leert iedereen op dezelfde wijze de zelfde dingen en zal het succes exponentieel toenemen.
 
Informatie is Macht!
Dat klopt maar dit is eigenlijk onvolledig...
De Snelheid van Informatie is Macht, zou veel beter zijn.
Te vaak zien we volledig opgebouwde netwerken als kaartenhuizen in elkaar klappen doordat de informatie die er via de upline wordt doorgegeven, hapert in de downline of zelfs volledig stagneert.
En het is eigenlijk heel eenvoudig:
Ieder bericht van uw upline stuurt u direct door naar uw eigen downline!
 
Ja we kennen de uitdrukking: "Passief inkomen" maar wanneer u enkele mensen heeft geregistreerd binnen het programma van uw keuze, bent u ook een verplichting aangegaan. Voor deze verplichting wordt u overigens ruimschoots beloond dus het loont de moeite om hier even wat werk in te steken.
Uw downline is voor het succes grotendeels afhankelijk van uw kennis, ondersteuning en informatie. En omdat u weer profiteert van hun succes...
 
Heeft u vragen dan stelt u die aan uw eigen directe upline. Wanneer die het antwoord niet weet dan stelt hij of zij dezelfde vraag weer aan zijn/haar upline enz.
Het antwoord komt op dezelfde manier terug.
Op deze manier leert iedereen van elkaar.
 
(á)Sociale Media
We gebruiken het allemaal, Facebook, LinkedIn, What'sApp etc. Het is anno nu dé methode om op de hoogte te blijven van alles wat er in de wereld gebeurt. Een prachtig medium om je foto's van de kotsende hond op het nieuwe bankstel te tonen, te vertellen hoe verschrikkelijk dronken je bent geweest op het feestje van tante Mien...
Maar die berichten worden ook gelezen door jouw potentiële klanten. Misschien dat iemand nog aan het overwegen is om jouw netwerk binnen te stappen en even gaat zien met wie hij zaken gaat doen.
Let dus op!
Het is ook niet de plek om met mensen in discussie te gaan over jouw voorstel (wat je eigenlijk al helemaal niet online had moeten zetten...).
Van ieder groot en succesvol bedrijf is er van alles te vinden op het internet, de geweldig en leuke dingen maar ook de slechte ervaringen (of ze nu waar zijn of niet) en de verkeerde informatie. Laat je daar niet door afleiden!
Er zijn eigenlijk maar 2 redenen waarom iemand met je in discussie wil gaan over een slecht bericht op het internet:
1. Hij/zij is geïnteresseerd om bij je in te stappen en heeft nog een paar vragen
2. Hij/zij wil je overhalen om in zijn/haar programma te stappen
(Iemand die geen interesse heeft zal het een worst wezen wat men te schrijven heeft over jouw programma...)
 
A,B,C
Dit zijn de belangrijkste letters in het onderhouden van je netwerk!
Altijd Blijven Communiceren

 
Maak er een gewoonte van om minstens 1x per week een contactmoment te hebben met de mensen in je 1e lijn. Dat hoeven geen lange gesprekken te zijn, maar vraag hen of ze nog vragen hebben, leg hun doelen nog eens langs de meetlat en kijk waar men staat en bovenal: Inspireer hen!
De mensen uit je eerste lijn hebben je als eerste het vertrouwen gegeven maar als je je werk goed hebt gedaan kunnen ze na enige tijd goed zelfstandig werken op dezelfde wijze als jij het hebt geleerd. Je kunt je dan gaan richten op het begeleiden van je tweede lijn.

 
TIP
Stel na een paar maanden een topteam samen. Deze teamleden kunnen uit alle lijnen komen maar hebben zich inmiddels bewezen als topnetwerkers. Met hen kun je hele andere doelen stellen.