Skills / Mindset / Strategy / Leadership

Onafhankelijkheid begint door je te realiseren dat de wereld er niet beter van wordt als jij zelf klein blijft denken. Omring je dus men mensen die groter denken dan jij en trek je daaraan op.

De zin die gedurende de eerste dag steeds opnieuw werd herhaald en speciaal tijdens deze periode een extra emotionele impact had bij iedereen, was “Ik zie je!”.

40.000 individuele mensen die allemaal waren ingelogd vanuit hun woonkamer, kantoor of bezemkast kregen het gevoel dat ze persoonlijk gezien en gehoord werden. Even persoonlijk bij naam werden aangesproken waardoor we ondanks de fysieke afstanden tot elkaar, even niet meer alleen waren maar een onderdeel waren van iets groters. En daarin school direct de eerste les, het maakt niet uit of je op het juiste moment, op de juiste plek met het juiste product of verhaal komt, als je geen deel wilt uitmaken van de som der delen is het bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Jouw manier van denken is het fundament van je talent. Verander je manier van denken zodat het niet meer uitmaakt wat anderen van je vinden.

1.            Durf boos te zijn over je huidige situatie

2.            Jij moet beslissen naar wie je wilt luisteren. Zoek een mentor die bij jou past en kopieer hun
gedrag. Mentors hoeven niet enkel mensen te zijn, lees boeken, kijk films, bezoek websites en bijeenkomsten. Studeer en blijf leren!

3.            Wees niet arrogant, je moet de bereidheid hebben om ook echt te luisteren

4.            Jij moet bereid zijn om te veranderen

5.            Je moet gecoacht willen worden

Bedenk dat de juiste coach je 3 jaar slimmer kan maken in maar 3 maanden tijd! 

6.            Succes = 10% kunde & 90% mentaliteit!

7.            Neem verantwoordelijkheid!

8.            Visualiseer de verandering

9.            Faal je weg naar succes!

 

Neem de beslissing om te leiden en zoek naar leiders om te volgen.

Om duplicatie te realiseren is het allereerst belangrijk om de juiste nieuwe leiders te vinden die bereid zijn om jou te volgen. Deze herken je aan:

1.            Ze moeten zelf willen

2.            Ze moeten trainbaar zijn

3.            Ze moeten hongerig zijn

Deze 3 onderdelen kun je niet leren, ze moeten intrinsiek aanwezig zijn in jezelf en in de toekomstig leiders die jij weer gaat opleiden.

Ontdek wat jouw werkelijke verhaal is, leer je verhaal op de beste mogelijke manier te vertellen en deel je verhaal met anderen.

Trainingsmateriaal Go Pro 2020

De 3-daagse agenda van de Go Pro training staat in het teken van 5 onderdelen:

 1. Presentatie
 2. Duplicatie
 3. Social Media
 4. Leiderschap
 5. Verandering

1. PRESENTEREN

Ontdek wat jouw werkelijke verhaal is. Leer hoe je jouw verhaal op de beste mogelijke manier kan vertellen en deel je verhaal met anderen. Dagelijks missen prospects kansen omdat ze het verkeerde verhaal hebben gehoord. Dat is natuurlijk jammer, vooral omdat het juiste verhaal vertellen te leren is. 

Je verhaal zou moeten bestaan uit 3 onderdelen:

 1. Before (Vroeger)
 2. Pivot (Maar toen...)
 3. Now (en Nu..)

Bedenk dat een simpel verhaal vaak nog niet simpel genoeg is.
Bijvoorbeeld:
Vroeger: "vorig jaar was ik niet in staat om met mijn kinderen een dagje naar een pretpark te gaan..."
Maar toen: "sinds ik ben gaan samenwerken met Cleo Company..."
Nu: "... zijn we met het hele gezin 2 weken op vakantie geweest!".

Wanneer je jouw Vroeger kunt laten aansluiten bij hun huidige situatie, zie je waarschijnlijk dat men begint te knikken. Je verhaal is herkenbaar geworden. Wanneer jouw Nu klinkt als waar jouw prospect al jaren van droomt, dan vraagt hij/zij vanzelf naar de "Maar toen".

Om dit effectief te kunnen inzetten moet je weten wat hen drijft, waar men bang voor is en wat hen in beweging zet.  

Wanneer je jouw verhaal kunt vertellen, gebruik dan hiervoor het volgende systeem:
Hart                      - Maak een emotionele connectie
Hoofd                   - 3 tot 5 belangrijke stappen met een verhaal
Handen                - Call to Action
Hart                      - Memory story - terug naar de emotionele connectie

Om al deze onderdelen perfect te presenteren vereist training. Oefen daarom zo vaak als mogelijk jouw persoonlijke verhaal op verschillende mensen en vraag om feedback van iemand die je bewonderd.
Verpak je verhaal zodanig dat men zal zeggen: “Ja, dat heb ik ook!”. Mensen moeten eerst naar je verhaal willen luisteren en hiervoor zal je eerst een connectie op emotioneel vlak moeten kunnen maken. 
Luister en leer van de verhalen van anderen.
Soms pik je enkele zinnen of uitspraken op die aansluiten bij jouw verhaal of een bepaald onderdeel extra kunnen onderstrepen, beter goed gestolen dan slecht verzonnen.

Bedenk dat een gewoon verhaal altijd beter is, men kan zich hieraan spiegelen. Het doel van jouw verhaal is tenslotte om een connectie met de luisteraar te maken. Zoek dus naar je eigen verhaal!

Om je eigen verhaal te vinden kun je gebruik maken van de “1ste 7 dagen start”.
Vertel hierbij over jouw kennismaking met het bedrijf of product en deel je eerste 7 dagen ervaring op basis van “Eerst... Maar toen… En nu…”.

Om de perfecte presentatie te kunnen geven is het belangrijk om te weten wie er luistert. Neem de tijd voor een persoonlijk gesprek vooraf om je publiek (ook al bestaat je publiek maar uit 1 persoon) beter te leren kennen. Stel vragen en probeer te achterhalen wat hun verwachtingen en problemen zijn. Zie jezelf als een hulpverlener, een ambulancebroeder begint ook niet direct met pleisters plakken zonder te weten waar het pijn doet…
Met deze kennis gewapend kun je tijdens jouw presentatie beter inspelen op de werkelijke problemen en verwachtingen van je publiek.
Zeg niets negatiefs tenzij het op jezelf betrekking heeft en behandel de meest voorkomende bezwaren tijdens de presentatie.
Doe jezelf nooit groter voor dan je in werkelijkheid bent, beter is het om jezelf juist omlaag te presenteren (Underpromise – Oversell)

Wanneer je een presentatie geeft als basis voor een training, focus jezelf dan op de nieuwe mensen op het gebied van inspiratie, educatie en vertrouwen. Vertel vooral nieuwe verhalen (de vaste teamleden hebben jouw verhaal waarschijnlijk al vaker gehoord en op deze manier houdt je ook hen bij de les.
Spreek in de ‘Wij’-vorm in plaats van in de ‘Jij’-vorm.

Stel je presentatie samen op basis van de 5 P’s:

A Proper Planning Provides a Perfect Performance

Het is bekent dat de meeste mensen banger zijn om te spreken in het openbaar dan dat men angst heeft om dood te gaan. Maar bedenk dat terwijl jouw verhaal beter wordt, je meer mensen aantrekt terwijl je aan het leren bent! Dus als je verhaal persoonlijk is en pijnlijk, voel dat dan ook en breng dat gevoel op anderen over. Je zult merken dat je hier juist kracht door krijgt.

Vraag jezelf constant af, “Waarom ben ik hiermee begonnen?” Dit is namelijk ook de vraag die jouw prospect zichzelf zal stellen…
 

2. Duplicatie

Dupliceren is een techniek die we letterlijk met de paplepel hebben meegekregen, al vanaf onze geboorte leren we alles door te kopiëren. Iedere vorm van communicatie is een vorm van duplicatie dus is het logisch om deze techniek maximaal te hanteren wanneer we ons zakelijk netwerk gaan vormgeven.   

Het doel van duplicatie is om jouw team zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van hun upline!
Een goede vraag is dan ook, “Wanneer wil jij volledig onafhankelijk zijn?”.

Om duplicatie te laten werken maak je gebruik van de volgende 6 stappen:

 • Vertel                   - Vertel wat je verwacht
 • Doe voor             - Toon hoe jij het doet
 • Proberen             - Laat ze het zelf proberen en stuur bij
 • Doen                    - Laat ze het doen
 • Evalueer              - Bespreek wat er goed ging en wat niet
 • Herhaal                - Herhaal het gehele proces

Voordat u echter duplicatie voor u kunt laten werken, moet u een voorbeeld worden voor beginners.
Duplicatie is een verdubbeling. Het betekent dat de persoon die lid werd van het team de acties van de sponsor kan herhalen of dupliceren. De resultaten zullen verdubbelen en bijgevolg zal duplicatie plaatsvinden. Ook hier is het noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat negatieve gewoonten en acties sneller en gemakkelijker worden gekopieerd dan positieve. Daarom moeten we een systeem van eenvoudige acties ontwikkelen dat kan worden herhaald.

Geef niet zomaar iets weg maar onderhandel met je team, “Als ik dit doe voor jou dan zorg jij ervoor dat…”.
Kweek succes door hen opdrachten te geven. Als leider moet je goed begrijpen dat je ze een groter cadeau geeft door ze een opdracht te geven dan iets voor niets voor hen te doen! Van opdrachten wordt je sterker, van een gratis presentje wordt men lui.

Zorg voor duidelijkheid. De meeste mensen zijn bereid om hard te werken maar de meeste mensen hebben geen idee wat ze moeten doen wanneer ze voor zichzelf moeten werken.
Duidelijkheid geeft focus en die focus kan men weer doorgeven binnen hun eigen netwerk.

Werk met systemen. Je hebt een goed systeem wanneer:

a. Iedereen het systeem kent (dit lijkt eenvoudig)

b. Iedereen hetzelfde systeem gebruikt (ik denk dat ik hiermee wel kan werken)

c. Het systeem aantoonbaar werkt (ik denk dat ik hiermee wel wil werken)

Er is niets mis met systemen, het leger hanteert systemen om snel en adequaat te kunnen reageren, McDonalds gebruikt een systeem en binnen jouw team werk je met het systeem wat jou ook is aangeleerd door jouw coach.
 

3. Social Media

Op dag 2 is men dieper ingegaan op de mogelijkheden die Social Media te bieden heeft, het belang van de juiste content, de kracht van het juiste commentaar en de manier waarop je Social Media kunt inzetten om effectief een connectie te maken met anderen en hierdoor je zakelijk netwerk kunt vergroten.

Experts op dit gebied, zoals Fraser Brooks, Jessey Lee Ward en Charlene Johnson, delen hun belangrijkste geheimen en strategieën met ons en tonen ons de Do’s en Don ’ts van de  Social Media.  

Er zijn een aantal zaken die je moet begrijpen over Social Media.

 1. De kracht van Social Media
  Mensen leven hier! Wanneer je gaat kijken naar de werkelijke screen time op je mobiele telefoon, zul je schrikken van het aantal uren wat je doorbrengt op Facebook, Instagram, TikTok (F.I.T.) .
  Gemiddeld zijn mensen 4 uur per dag actief op Social Media, dus om nieuwe prospects te vinden moeten we gaan naar waar anderen gaan… En dankzij Covid-19 leeft men in 2020 vooral op sociale platformen.
   
 2. Focus op F.I.T.
  Ondanks dat er veel meer sociale platformen zijn, zijn dit de platformen waar het grootste deel van onze “base” zich beweegt.
   
 3. Branding en de bouw van een goed online profiel
  Een goed profiel op FIT is een absolute noodzaak, maar hoe bouw je nu een succesvol profiel?
 • Een scherpe en mooie foto in close-up van jouw gezicht
  (niemand zit te wachten op een foto van je hond als profielfoto, vergeet niet dat men wil weten met wie ij bent!)
 • Een interessante biografie waardoor men geïntrigeerd wordt
  (Zet in je bio de informatie die ook aansluit bij jouw interesses en die een beeld geven van het soort leider wat je bent. Mensen volgen mensen die waarde brengen)
 • Gebruik kleur
  (Volg wat trending is in stijl/mode/muziek. Weet wat er speelt)
 • Zorg voor een simpele en gemakkelijk te onthouden en te gebruiken Username (gebruikersnaam)
 • Zorg ervoor dat men gemakkelijk actie kan ondernemen
  (Er is niets zo vervelend om te moeten zoeken naar een mogelijkheid om contact op te nemen)
 • Stel je open voor vragen
  (Accepteer dat men je vragen zal willen stellen en dat men daar ook een antwoord op verwacht. Plan dit in en zet vooraf standaard antwoorden klaar…)
 • Wees consistent
  (Voer de ‘Look-and-Feel’ van je profiel is woord en beeld door in je overige postings zoals reacties en commentaar)
 • PRO-TIP: Vraag aan een goede vriend om je profiel te bekijken en te beoordelen. Anderen zien vaak meer dan jij…
 • Gebruik je sociale talent op het platform waar het voor bedoeld is…
   
 1. Bouw een basis van Volgers
  Om te begrijpen waarom sommige mensen miljoenen Volgers hebben en jij maar 5 is het belangrijk om te begrijpen hoe het systeem werkt.
  Wanneer je iets plaatst op jouw tijdlijn gaat dit bericht eerst naar je kring van directe volgers. Meestal bestaat deze kring uit je familie en je directe vrienden. Enkel wanneer zij reageren wordt de post doorgezet naar een grotere kring. Het is dus belangrijk om te zorgen dat jouw ‘inner-circle’ altijd reageert.
  Het soort reactie van je volgers bepaald ook de waarde van de post.
  Een Like op je post is belangrijk maar lang zo sterk niet als een geschreven reactie en het delen van een bericht is weer sterker dan de rest. Het doel is om jouw pagina zo snel en zo breed mogelijk te verspreiden, en door te delen gaat dat het snelst.
  Het is dus belangrijk om content te maken of te zoeken die door zoveel mogelijk mensen wordt gedeeld.

  STOP THE SCROLL
  93% van alle gebruikers op Social Media vinden dat ze teveel tijd verspillen op Socal Media!

Gemiddeld volgt een Instagram gebruiker 250 accounts, maar diezelfde gebruiker ziet maar 3% van wat er wordt gepost door deze accounts! Content wordt dus gewoonweg niet gezien…
Plaats content die waardevol is voor anderen zodat men stopt met scrollen en bewust jouw bericht of post gaat lezen. Enkel dan kan men reageren of delen.

Ben je zelf niet creatief genoeg of ontbreekt je de tijd om iets te maken, re-post (deel) dan leuke en interessante content maar vergeet nooit om de originele poster te vermelden.

 • Deel wat aansluit bij jezelf
 • Deel wat je familie en vrienden herkennen
 • Deel wat spannend, waardevol, entertaining, humoristisch, verlichtend en/of leerzaam is
 • Kies een onderwerp waar je bedreven in bent en breng dit onder de aandacht
 • Zorg dat je een specialist wordt op 1 onderwerp
 • Start nooit met je bedrijf of je product, dit komt vanzelf aan bod
 • Zoek uit wat jouw toekomstige volgers zelf posten (lees bijvoorbeeld hun hashtags #)

Heb je minder dan 10.000 volgers dan mag je content bestaan uit:
- 80% gedeelde content
(kijk hiervoor naar de Top posts die er in een bepaald onderwerp worden geplaatst)
- 20% Eigen materiaal

Heb je meer dan 10.000 volgers dan mag je dit percentage omkeren.

Je kunt nooit teveel posten maar als je iets plaatst zorg er dan voor dat het waarde brengt aan de lezer:

 • Quotes
 • Dankbaarheid
 • Motivatie
 • Jouw leven
 • Consistentie

Om meer volgers te genereren kun je gebruik maken van de 3,2,1, methode:
3X een Like plaatsen bij het bericht van een ander
2x een commentaar plaatsen
1X zelf iemand volgen
Hierdoor neemt de kans enorm toe dat deze persoon ook jouw pagina zal bezoeken en ook jou zal gaan volgen.

TikTok Tips:
TikTok is een social media-app waarmee korte (muziek)video's gemaakt en gedeeld kunnen worden. De filmpjes kunnen een lengte hebben van 3 tot maximaal 30 seconden. Ook kunnen er video's in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt.

 • Zorg dat je Profiel zodanig is ingericht dat mensen jouw een bericht kunnen sturen;
  (ga naar 3 punten rechts bovenin je scherm, Privacy, Safety en zet alles aan)
 • Post video’s met 4 hashtags (2 in de miljoen en 2 in de biljoenen)
 • Voeg je muziek toe (zachte muziek op de achtergrond is momenteel erg trendy)
 • Post 3 – 5 maal per dag
 • 15 tot 22 seconden per video!
 • Zorg voor een goede verlichting
 • Wees gecommitteerd hieraan!
 • Reageer op video’s met je eigen commentaar op video
 • Reageer op trends waar je jezelf bij op je gemak voelt

Bewaar short-cuts op je telefoon
(i-phone > settings > general > keyboard > tekst replacement)

Om meer volgers te krijgen is het essentieel om je te focussen op Leads in plaats van op Sales, die komt vanzelf...
Reageer altijd op commentaar of op reacties (ook op DM’s)!!

 1. Converteer je Volgers naar Prospects
 2. Converteer je Prospects naar Klanten (of Distributeurs)
 3. Gebruik Social Media om je team te leiden

Onderdelen die je MOET beheersen op Social Media

 1. Content
  Wat is nu eigenlijk content en contentmarketing?
  Op een relevante en aantrekkelijke manier prospects en klanten de helpende hand bieden zonder direct jouw product of dienst aan te prijzen, dat is in essentie de betekenis van content marketing. Je biedt waardevolle informatie waarmee je hen helpt betere keuzes te maken of meer uit jouw product of dienst te halen.

De strategische gedachte hierachter is dat wanneer je dit consistent en consequent doet, men jouw organisatie gaat zien als een betrouwbare bron van waardevolle informatie. Je wekt vertrouwen, sympathie en verwerft autoriteit. En daar word je voor beloond met merkvoorkeur, –trouw en mond-tot-mond-reclame. Zorg ervoor dat je je content beheerst!

De basis bij het creëren van content is:
a. Get them on (Zorg dat ze je vinden)

b. Keep them on (Zorg dat ze je volgen)

c. Get them to come back (Zorg dat ze blijven volgen)

Bedenk dat Content niet noodzakelijk altijd over jezelf hoeft te gaan. Een goed vertrekpunt is om je af te vragen welk probleem anderen hebben en wat jij kunt doen om aan een oplossing bij te dragen.

De beste content is live-content, video dus...
Hoewel dit voor veel mensen nog steeds een beetje eng is, kan het geen kwaad om je te realiseren welke mogelijkheden dit te bieden heeft. Tenslotte is de persoon die men ziet een echt persoon, het verhaal een echt verhaal en de boodschap kan daardoor niet verkeerd verstaan worden.
Als je gebruik maakt van video zorg dan voor een hoge energie in je verhaal en wees vooral consequent in je verhaal maar ook in je postings. Maak hiervoor een content-plan.

 1. Commentaar

Als het begrip “Content is King!” klopt, dan is “Engagement is Queen!” minstens zo belangrijk.
Het geven van commentaar op postings van anderen is een belangrijk onderdeel wat je moet beheersen wanneer je gebruik gaat maken van Social Media.
Maar ook hiervoor een plan. Begin met een lijst maken van al je interesses, want hoe weet je anders waarop je moet reageren?

5 X 5 X 5 Strategie:

Vind 5 Facebook groepen die bij jou passen en wordt lid.

Post iedere dag 5 posts per groep.

Schrijf iedere dag een commentaar op 5 postings met minimaal 5 woorden (of meer)

Wanneer je inhoudelijk commentaar geeft op iets wat iemand schrijft, dan toon je je betrokkenheid. Deze betrokkenheid werkt als een magneet en zal weer nieuwe bezoekers naar jouw pagina loodsen.

 1. Connect

Om een werkelijke connectie met iemand te kunnen maken moet je eerst je eigen content en commentaar goed beheersen.
Een goed plan om mee te werken is P.R.A.M.:

P - Post (vind materiaal om te posten of produceer dit zelf)

R - Reply (voeg commentaar toe)

A -Add (voeg anderen toe)

M -Message (stuur een persoonlijk bericht)

Ons vak bestaat voor 90% uit het in contact komen met mensen die we niet kennen. Dus wanneer je dit initiatief neemt, maak er iets werkelijks persoonlijks van, stuur een audio- of video bericht naar de persoon met wie je een connectie wenst te maken.

 1. Communiceer

Volgens Fraser Brooks, de social media expert, zitten we niet in de (Netwerk)Marketing- maar in de Shipping Business!

Tenslotte draait het in ons vak om:
Friend-Ship | Relation-Ship | Partner-Ship | Leader-Ship | Member-Ship | etc.

Je zou dus kunnen zeggen: “Ship happens!”

Maar ondanks dat dit de kern is van ons vak, gaat het juist op dit gebied vaak nog mis.

Om gemakkelijker te kunnen communiceren met anderen, helpt het om gebruik te maken van dit ezelsbruggetje, L.O.R.D.

L – Location (Locatie) > Waar kom je vandaan?

O – Ocupation (Beroep) > Wat voor werk doe je daar?

R – Recreation (Recreatie) > Wat doe je daar voor je plezier?

D – Dreams (Dromen) > Wat zou je verder nog willen in het leven?

Door deze onderdelen te verwerken in je communicatie toon je werkelijk interesse en kun je inspelen op het oplossen van problemen.

Communicatie is belangrijk maar jouw tijd is minstens zo belangrijk…
Zorg dus voor een systeem waardoor je je tijd zo effectief mogelijk kunt inzetten.

Een goed middel hiervoor is:

 • Creëer tekst short cuts
  Op de meeste vragen die je krijgt kun je met standard antwoorden reageren. Deze standaard reacties kun je dus vooraf al klaarzetten…
 • Neem vooraf authentieke reacties op ten behoeve van je interactie met prospects
 • Minder monoloog en meer dialoog
  Je wilt in contact komen met anderen, zorg er dan ook voor dat anderen dat contact ook ervaren
 1. Afsluiten

Veel mensen hebben hier problemen mee. Ze zijn er bang voor en duwen daarom het moment steeds opnieuw voor zich uit. Daarom hier een eenvoudige manier om tot een afsluiting of closing te komen.

 1. Gebruik een 3e partij
  Een 3e partij is bijvoorbeeld uw upline maar kan ook deze website van Cleo Company zijn.
  Het voordeel van een 3e partij is dat u zelf nog niet alle kennis en informatie hoeft te beheersen. U verwijst uw prospect of contact gewoon door naar een 3e partij.
 2. Stel vragen
  Wanneer uw prospect contact heeft gehad met de 3e partij, vraag hem/haar wat hij/zij er van vond.
 3. Definieer de uitkomst
  Op basis van de eerdere ervaringen die de prospect heeft gehad, vat u de resultaten samen
  (voorbeeld: ”Dus u heeft kunnen zien dat Cleo al uw vragen heeft kunnen beantwoorden en een duidelijk uitleg van het systeem heeft kunnen geven. Dit is mijn registratielink, zal ik u laten zien hoe eenvoudig het registreren is?)

Voor je actief gaat zijn op Social Media is het essentieel om de volgende 2 definities goed in je op te nemen en te gebruiken:

 1. GEBRUIK SOCIAL MEDIA MAAR SOCIAL MEDIA JOU NIET GEBRUIKEN
 2. WEES EEN BROADCASTER GEEN KIJKER

4. Leiderschap

Leiderschap drijft alles aan! Het zorgt niet alleen voor de omzet maar zorgt voor de omgeving waarbinnen succes een logisch gevolg is.
Om leiding te kunnen geven is het dus van het grootste belang dat je zelf er volledig van overtuigd bent dat jij een leider bent, schrijf dit dan ook op en herhaal het steeds opnieuw voor jezelf. Pas wanneer jij dit zelf kunt geloven zul je anderen ervan kunnen overtuigen om jou te volgen.
Iedereen is een geboren leider, want iedereen heeft op zijn of haar eigen wijze de middelen ter beschikking om leiding te kunnen geven aan anderen.

Succesvolle leiders kun je herkennen aan de volgende eigenschappen:

 • Leiders zijn onafhankelijk
 • Leiders zijn uitstekende probleemoplossers
 • Leiders zijn consequent
 • Leiders hebben een grote visie
 • Leiders zorgen voor activiteit

De 5 stappen naar succesvol leiderschap:

 1. Leid jezelf
 2. Leid je team
 3. Identificeer potentiële leiders
 4. Mentor anderen
 5. Dupliceer leiderschap
 1. Leid jezelf

Voor je in staat zult zijn om leiding te geven aan anderen, zul je eerst moeten voldoen aan de verwachtingen die anderen van jou hebben.
De meesten van ons zijn gewend om onder toezicht van anderen hun werk te verrichten. Juist dit toezicht zorgt ervoor dat we tot onze prestaties komen. We zijn gewend om onze werkdag op een bepaald tijdstip te beginnen en onze werkzaamheden gedurende een vaste periode uit te voeren voor een vast bedrag per maand. Zodra we echter zelfstandig worden valt dit toezicht weg waardoor we al snel afzakken in onze productiviteit.
Werk dus alsof je voortdurend in de gaten wordt gehouden!

Beoordeel ook jouw eigen inzet en stel jezelf de vraag, “Hoeveel zou ik een ander bereid zijn te betalen voor het werk wat ik heb gedaan?”.
Vergeet nooit dat je zowel de werkGever als de werkNemer bent in je eigen organisatie!
Wanneer je vergeet om leiding te geven aan jezelf dan ontsla je niet alleen je slechtste werknemer maar gaat je hele bedrijf over de kop…Dus leer om jouw eigen baas te zijn dan is succes een logisch gevolg.
 

 1. Leid je Team

Er zijn een 3-tal regels die noodzakelijk zijn om jouw team naar grote hoogtes te brengen:

A. Lead by example – Geef altijd het goed voorbeeld en laat je team dit dupliceren

B. Wees consequent in alles wat je doet

C. Geef opdrachten

 1. Identificeer potentiële leider

Potentiële leiders moeten de volgende eigenschappen bezitten:

A. Ze moeten willen

B. Ze moeten gecoacht willen worden

C. Ze moeten hongerig zijn

Ontbreekt één van deze onderdelen bij een prospect, dan is je tijd te kostbaar om hieraan te besteden!

De meeste teamleden zijn volgers/gebruikers maar geen leiders. Om succesvol te kunnen zijn in netwerken is het noodzakelijk om jouw netwerk te laten groeien. Deze groei ontstaat door je te focussen op de potentiële leiders in jouw groep. Zij zullen zorgen voor de noodzakelijke duplicatie.
Sommigen geloven dat ze het talent niet bezitten om een leider te kunnen worden, dat ze niet voldoende mensen kennen om leiding aan te geven of geloven per definitie niet in zichzelf. Een goede leider heeft de mensenkennis om hier doorheen te prikken.
Wanneer je geloof niet aansluit bij je dromen, verander dan je geloof!
Om er achter te komen welke capaciteiten je teamleden bezitten is de beste methode om hen opdrachten te geven.
Opdrachten zijn de beste tool die je hebt om een team hechter te laten worden en om de leiders en volgers van elkaar te scheiden.
 

 1. Mentor anderen

Het doel van een mentor is om onafhankelijkheid te realiseren.
Door samen te werken met je teamleden, opdrachten te geven en regelmatig persoonlijk die opdrachten te evolueren, monitor je de voortgang van hun talent en inspireer je hen beter te presteren.
Een goede coach of mentor helpt je 3 jaar slimmer te worden in maar 3 maanden tijd!
Een goede mentor maakt gebruik van alle beschikbare middelen om een boodschap over te brengen. Maak daarom maximaal gebruik van jouw eigen mentor(s), boeken, films, bijeenkomsten, website etc.

SUCCESS LOVES SPEED!
 

 1. Dupliceer leiderschap

  De beste Meester is niet de Meester met de meeste leerlingen
  Maar de Meester die de meeste Meesters voortbrengt!

Zet jouw eigen ego opzij en wees niet arrogant. De beste potentiële leiders moeten een weg omhoog weten en jouw eigen positie mag geen obstakel vormen voor hun ambitie.
Als leider is het belangrijk om te blijven kijken naar wat ze doen in plaats van te luisteren naar wat ze zeggen. Iedereen heeft wel een excuus om hun prestaties te verklaren, maar enkel het gedrag en de actie bepalen het succes.
Gun ze de vrijheid om zich aan jou en aan zichzelf te bewijzen, falen is hierbij een belangrijke leermeester.
Bedenk dat het succes van jouw potentiële leiders altijd ook jouw succes zal zijn!

Help hen daarom te kiezen voor het leiderschap. Laat hen weten dat hun eigen mindset zal bepalen wat ze gaan verdienen en dat er een rem zit op die verdiensten zolang ze niet werkelijk gekozen hebben om zelf leiding te geven aan hun team.
Help hen te werken om de persoon te worden die ze zouden moeten zijn.
Wanneer je de persoonlijkheid en het gedrag hebt van een loser, hoe kun je dan ooit verwachten om kampioen te worden?

Omring jezelf met mentors die je verder kunnen helpen en kopieer en distribueer deze kennis verder naar jouw team. Dit is de kracht van duplicatie!
 

5. Verandering

Iedere verandering begint met een beslissing.
Beslis om te veranderen en doe het dan vervolgens. Wees niet bang om je in ongemakkelijke situaties te begeven, accepteer het en ga er mee om. Je leert het meest door het gewoon te doen.

Neem jezelf niet al te serieus. De kans dat je niet direct succes zult hebben is 100% dus accepteer dit en leer van je mislukkingen. Wanneer je iets 1x hebt gedaan kun je het zeker een 2e keer, en een 3e keer, en een 10e keer, en…
Jezelf veranderen is alsof je probeert met de hand een olietanker van koers te veranderen. Hoewel het absoluut voor iedereen mogelijk is, zal het vaak  lang duren voor je zelf iets merkt van die verandering. Daarom is het belangrijk om jezelf te blijven spiegelen aan je mentor. Die ziet sneller waar kan worden bijgestuurd dan jijzelf en zal je helpen weer op koers te komen en te blijven.

Als je werkelijk een verandering wilt van je huidige situatie dan begint dat met de beslissing die je nu neemt.

 • Stel de beslissing niet langer uit en zoek een mentor om je te coachen;
 • Stel doelen!
  Schrijf ze op en toon ze aan anderen
 • Identificeer de obstakels en de mensen met wie je deze obstakels zal gaan overwinnen;
 • Stel een einddatum waarop je je doelen zult behalen;
 • Plan your work and work your plan!
 • Ga er op uit en Leef!
 • Stel niet langer uit!
 • Betaal jezelf eerst!
 • Stop met het bedenken van excuses!

Succes is onvermijdelijk voor hen die het echt willen!

Cleo Company, the online 3rd party for everyone!