Je hebt ervoor gekozen om een netwerk te gaan opbouwen voor jouw nieuwe business, gefeliciteerd!
Oh wacht... Je had je nog niet gerealiseerd dat het een echte business was?
Nou dat is echt. En om succesvol te zijn in zaken loont het de moeite om het serieus aan te pakken, anders kun je beter een hobby zoeken.

Wanneer je er serieus voor kiest om een netwerk op te bouwen, moet je je bewust zijn van een aantal belangrijke zaken:

  1. Een netwerk bestaat uit mensen die jouw het vertrouwen hebben gegeven
  2. Een netwerk brengt verplichtingen met zich mee
  3. Een netwerk werkt enkel wanneer jij voor het netwerk werkt!

Dat klinkt logisch, maar om een succesvol netwerk op- en uit te bouwen, is het cruciaal dat je je bewust bent hiervan.

Er gaan een aantal nieuwe termen voorbij komen die je misschien nog niet eerder hebt gehoord. Wanneer je een netwerk onder je gaat bouwen (daar komt bij veel mensen het idee vandaan dat ieder netwerk een 'piramidespel' is) dan noemen we de mensen die onder je staan: Downline (of Team) en voor hen ben jij hun: Upline. De eerste  mensen die je hebt aangetrokken noemen we: "De eerste lijn". Wanneer deze mensen weer anderen aantrekken wordt dat dus de 2e lijn enz.

 

 

Waar begin je mee?

De meeste professionele en succesvolle netwerksystemen wereldwijd adviseren om eerst een namenlijst te maken. En dat is een goed idee, maar wij adviseren om eerst kennis op te doen.
Voor je afspraken gaat maken en met je mond vol tanden komt te staan, is het handig om je eerst voldoende vertrouwd te maken met het product wat je hen wilt voorstellen. Vraag je upline om presentaties, informatie en advies.
Je hoeft echt niet het gehele bedrijf uit je hoofd te leren, maar zorg voor voldoende basiskennis om vol vertrouwen je eerste afspraak te maken.

Ondertussen maak je een namenlijst.
Gebruik je smartphone of een vel papier en maak een lijst met namen en telefoonnummers van mensen aan wie je jouw voorstel wilt doen.
GEEN UITZONDERINGEN!
De grootste fout die je kunt maken is om bepaalde mensen niet op de lijst te zetten.
Stel je het volgend scenario eens voor:

Je hebt het helemaal gemaakt! Je verdiend geld als water en dat is te zien.
Dan kom je een vriend tegen die je maar niet op de lijst hebt gezet omdat jij dacht dat het toch niets voor hem zou zijn...
Die vriend ziet dat het goed met je gaat en vraagt waarom hij geen telefoontje heeft gehad?
Hoe lang duurt die vriendschap daarna nog denk je?

Van sommige personen weet je heel zeker dat ze positief gaan reageren. Dat worden je 'A' klanten. Daarna komen de mensen die waarschijnlijk nog wat overredingskracht kunnen gebruiken, dat zijn je 'B' klanten. 'C' klanten zijn de personen die waarschijnlijk 'nee' gaan zeggen maar die wel andere mensen kennen. En dan zijn er de 'D' klanten. Deze mensen gaan zo goed als zeker niet in op jouw voorstel waardoor dit de eerste partij is die je gaat bellen! Deze laatste groep is gek genoeg belangrijker dan de rest, met name in het begin van je netwerk carriere, omdat je hierop je eigen 'stem' leert vinden. Deze mensen helpen je het meest door "Nee" te zeggen.
Besef dat dit ook een antwoord is en jouw winst komt uit het zelfvertrouwen wat je dankzij hen aan het opbouwen bent.

Wat je niet hebt, kun je ook niet verliezen!

Maak je namenlijst zo volledig mogelijk. Hoe meer je weet van de persoon die je gaat contacteren hoe beter, tenslotte gaat deze persoon jouw zakenpartner worden en je wilt graag zoveel mogelijk weten over jouw nieuwe partner. Veel informatie is gewoon via Facebook, LinkedIn of ander social media te vinden en dit kan je helpen bij het eerste gesprek, of dit nu persoonlijk of via de telefoon is.

TIPS

  • Wanneer je nog wat onzeker bent over je parate kennis, vraag aan je upline of hij/zij de eerste gespreken voor jou wil doen. Op die manier leer je terwijl jij je netwerk opbouwt (en jullie beiden geld verdienen);
  • Vraag een goede vriend of familielid of je jouw nieuwe bedrijfspresentatie op ze mag oefenen. Op die manier kun jij je verhaal oefenen en wellicht is deze partij nog geïnteresseerd geraakt ook...