Zakelijk netwerken is een kunst

Wanneer je deelneemt in één of meerdere programma’s die wij aanbieden, en je hebt de intentie om zelf ook een netwerk op- en uit te bouwen, doe je er goed aan deze kunst te beheersen en te bedrijven.

In dit artikel vind je 11 geweldige netwerktips om van start te gaan!

 

“Netwerken gaat over het bouwen van relaties die duurzaam zijn én
een wederzijds voordeel opleveren

De voordelen van zakelijk netwerken zijn:

 • Het zorgt ervoor dat je de juiste mensen ontmoet voor jouw netwerk zodat je je invloed vergroot.
 • Je kunt je diensten en het programma wat je wenst voor te stellen op een heel persoonlijk niveau onder de aandacht brengen. Dergelijke relaties maken dat je opvalt en boven het lawaai uitkomt van advertenties, emails en willekeurige verkooppraatjes. Het wekt vertrouwen en maakt wat je te bieden hebt geloofwaardiger.
 • Nog belangrijker, het helpt je om contact te maken met een bredere groep mensen met wie je ideeën en mogelijkheden kunt delen.
  Wie weet ontmoet je nieuwe prospects, klanten, efficiënte netwerkers of zelfs een mentor of zakenpartner.

De 11 tips uit dit artikel helpen je om gemakkelijker, effectiever en met meer plezier te netwerken.

Lees ze door, pik de belangrijkste voor jou eruit  en vooral – gebruik ze wanneer je netwerkt en zie de resultaten voor jouw business.

 1. Een netwerkevenement is een zakelijke ontmoeting dus behandel het ook zo. Wees voorbereid en kom ruim op tijd.
 2. Kleed je naar de gelegenheid maar ook naar je persoonlijkheid (“Dress for Succes!”). Wanneer je je ongemakkelijk voelt in een pak met stropdas dan is een colbert op een spijkerbroek een prima alternatief, en ook voor de dames zijn er perfecte alternatieven voor hoge hakken en mantelpakjes…
 3. Vroeg aanwezig zijn heeft ook als voordeel dat je de gastheer kunt spreken. Als je dan ook nog de kans hebt gehad de deelnemerslijst in te zien, kun je de gastheer vragen je aan iemand voor te stellen die je de moeite waard lijkt te leren kennen.
 4. Als je het lastig vindt om anderen te benaderen, zoek dan iemand op die eruit ziet zoals jij je voelt. De ander zal blij zijn dat je hem op zijn gemak stelt en zo zal de bijeenkomst voor jullie beiden fijner zijn.
 5. Voorkom dat je met borden en glazen moet jongleren en houd je rechterhand vrij voor het schudden van handen.
 6. Een rechte houding getuigt van succes. Neem zo min mogelijk mee dat ervoor kan zorgen dat je gebogen staat en je in je beweging wordt belemmerd.
 7. Neem het initiatief om mensen aan elkaar te introduceren. Mensen die niet goed zijn in zichzelf voorstellen zullen je hier dankbaar voor zijn en ook zal het je reputatie als goede netwerker ten goede komen.
 8. Vraag mensen niet gewoon naar wat ze doen. Dat moedigt hen alleen maar aan te zeggen: “Ik ben een accountant (bijvoorbeeld)”. Probeer: “Wat heeft je deze week bezig gehouden?”, dit geeft ze een kans om over iets interessanters te praten en geeft jou de kans om te zien of er problemen zijn waar je hen mee kunt helpen.
 9. Richt je op het helpen van anderen. Welke problemen los je voor je klanten op, of welke dromen vervul je?
 10. Vraag toestemming voor een vervolggesprek en stuur verdere informatie, zo verwachten ze het als je dat doet.
 11. Vervolgcontact is de volgende stap in het opbouwen van een relatie. Eén telefoontje is niet genoeg. Wees pro-actief in het onderhouden van contact.

Een netwerk borrel is een uitgelezen mogelijkheid om op een informele manier met andere mensen in contact te komen, maar bedenk dat het een zakelijke gelegenheid is, te veel alcohol kan dus nadelig werken voor je business…

Met deze tips kun je netwerken als strategische tool voor je business inzetten.