Hoewel we in deze hoofdstukken spreken over de Bitcoin, gaat deze informatie natuurlijk ook op voor de zogenaamde Alt-coins. Alt-coins zijn, net als Bitcoins, cryptovaluta en iedere cryptovaluta die geen Bitcoin is noemen we Alt-coin.

Hoe werkt Bitcoin?

Voor veel mensen zonder ervaring lijkt het werken met Bitcoin nog een beetje eng, maar het is werkt eigenlijk net als met iedere andere vorm van fiatgeld, iemand geeft je geld (dit kan cash zijn of een cheque bijvoorbeeld) en je plaats dat geld op je bankrekening, dit doen we allemaal wel eens nietwaar?

Bitcoin werkt eigenlijk op dezelfde manier, alleen wordt het nu niet op je bankrekening gezet maar in een openbaar grootboek opgeslagen waar iedereen toegang toe heeft.

Sinds de oprichting in 2009, wordt iedere transactie in dat grootboek opgeslagen. Vergelijk dit grootboek maar met een pagina in Excell, met dit verschil, je kunt wel een regel invoegen maar deze nooit meer verwijderen of wijzigen. De regels die worden ingevoerd zijn openbaar en dus ook door iedereen te controleren.
Het verzenden en ontvangen van Bitcoins is net zo eenvoudig al het versturen van een email, kijk op onze pagina: betaalopties om te zien welke verschillende mogelijkheden wij aanbieden en hoe eenvoudig dit werkelijk is.

Je coins worden opgeslagen in een zogenoemde ‘Wallet’. Dit is eigenlijk de digitale versie van een portemonnee.

Er een aantal soorten wallets:

Lokale harde schijf:
Hierbij worden de coins opgeslagen op je interne of externe harde schijf;

Papier:
Je kunt de codes ook echt opschrijven zodat je ze volledig van het net afhaalt. Het is omslachtig maar zeer veilig;

Via online hosting:
Er zijn verschillende bedrijven die online wallets aanbieden en deze ook voor je hosten. Hierdoor kun je waar dan ook ter wereld toegang krijgen tot je eigen wallet. Hier zit een veiligheidsrisico aan vast maar door hier verstandig mee om te gaan is dit de meest gebruikte methode. We zullen hier later verder op ingaan.

Een Bitcoinaccount kunnen we eenvoudig opdelen in twee werkende delen:

Public Key - Het account nummer of adres
Dit bestaat uit een 27 - 34 alphanummerieke code
(Bijvoorbeeld: 72Etxighk2XqSMvrNirCk8isfFDQpZg2a)

Dit accountnummer kun je dus aan iemand geven wanneer iemand BTC op je rekening wil storten. Dit werkt extreem eenvoudig, wanneer iemand mij bijvoorbeeld 5BTC wil overmaken dan geef ik hem mijn accountnummer (dit kan per email bijvoorbeeld) en deze persoon vult dit nummer in op zijn wallet en verzend digitaal de coins naar mijn wallet.

Private Key – Het privé password

De beveiliging gaat een rol spelen bij de Private Key. Dit is jouw persoonlijke password om toegang te krijgen tot de BTC in jouw account. Dit is vergelijkbaar met je wachtwoord wat je nodig hebt om in te loggen bij je online bankrekening.

Het is dus net zo eenvoudig als online bankieren.

Hoe krijg je Bitcoins?

Er zijn eigenlijk maar drie manieren om BTC te verkrijgen:

1. Je koopt ze van iemand anders of via een Exchanger (een online handelsplaats waar cryptocurrencies worden gekocht en verkocht)

Bijvoorbeeld:
Ik heb een aantal BTC in mijn wallet staan. Jij wilt er wel wat van mij overnemen.
We bekijken wat de op dat moment geldende prijs is van de BTC en je betaald mij het bedrag in Euro's. Hierna verzend ik de vergelijkbare waarde aan BTC's naar jouw wallet en de transactie is compleet.

Of je maakt gebruik van een Exchanger. Er zijn meerdere websites zoals bijvoorbeeld Coinbase, waar mensen elkaar treffen om BTC's te kopen en te verkopen. Een beetje vergelijkbaar met een beurs.

2. Ruilhandel. Je ruilt BTC voor goederen of diensten. Dit is wat winkels en bedrijven doen

3, Zelf ‘minen’ van BTC's. Hiervoor plaats je een bepaalde software op de computer waarmee er naar BTC gezocht gaat worden (we noemen dit ‘minen’ of mijnen. Vergelijk dit met een goudmijn waarin de mijnwerkers op zoek gaan naar klompjes goud).
Zoals we in een ander hoofdstuk hebben aangegeven, worden er om de ca. 10 minuten coins op de markt gebracht. Er zijn wereldwijd miners aan het werk die deze coins 'minen'.
Het werkt een beetje zoals een loterij, hoe meer computerkracht (CPU) je hebt en hoe actiever je aan het minen bent, hoe groter de kans dat je de BTC voor niets krijgt. Hoe dit precies werkt zullen we in een later hoofdstuk verder toelichten.

Hoe kun je nu profiteren van BTC?

Zelfstandig minen van coins
Wanneer je zelf zou gaan minen krijg je de BTC dus (in principe) voor niets, wanneer je deze weer verkoopt tegen de dan geldende marktwaarde, maak je dus winst.
Dit wordt echter steeds moeilijker en de concurrentie is moordend. Hoe meer computers er minen, hoe  groter de concurrentie wordt en hoe hoger de kosten om een coin te minen.
Je moet meer hardware (computers) aankopen die ook weer gekoeld moeten worden en het verbruik van elektriciteit wordt fenomenaal. Inmiddels is het zelfstandig minen voor particulieren zo goed als onbetaalbaar geworden. Dus voor je besluit om zelf te gaan minen, maak eerst een kosten- en baten analyse.
Via Cleo Company is het mogelijk om deel te nemen in de X12 coin. Hierbij koopt u miningpakketten die speciaal voor u coins gaan minen gedurende een vooraf afgesproken periode. Hierdoor bespaart u veel geld aan hard- en software en worden er toch coins op uw naam gemined. U bepaald hierna zelf of u de coins vasthoudt of te koop aan gaat bieden.

Investeren of Handelen
Een andere manier om te profiteren van BTC is door te investeren of te handelen. Dit is de meest gebruikte manier om te profiteren van Bitcoin.
Het zogenaamde 'Buy and Hold' (het kopen en vasthouden tot er een hogere koers is bereikt) van BTC is een riskante aangelegenheid. Vooral wanneer je je laat leiden door de geruchten die er verspreid worden op social media en het nieuws. Het zomaar klakkeloos aankopen van BTC omdat je denkt dat de prijzen nog wel even zullen blijven stijgen brengt dus een enorm risico met zich mee.

Je hebt ongetwijfeld gehoord over de discussie of BTC nu wel of niet een " Bubble" of een zeepbel is. Cruciaal aan een bubble is dat heel veel mensen hetzelfde soort goed najagen, waardoor de prijs de hoogte in schiet. Een zeepbel in dit geval houdt dus in dat een bepaald goed (bv. vastgoed, aandelen, goud, enz...) heel populair is geworden bij beleggers en tegelijkertijd heel duur.

Als die prijzen onrealistisch hoog zijn geworden en er een denkbeeldige grens is overschreden, dan barst de zeepbel. Die denkbeeldige grens is het punt dat er minder en minder beleggers bereid zijn een dermate hoge prijs voor een goed te betalen, waardoor de prijs zal dalen. Dit vormt een keerpunt dat een sterke neerwaartse beweging in gang kan zetten, wat neerkomt op het barsten van de bubble.

Er wordt enorm gespeculeerd in de Bitcoin en de prijzen zijn vooral de laatste jaren enorm omhoog geschoten. Dit is voor sommigen het bewijs dat er sprake is van een bubble, terwijl anderen denken dat het nog lang zover niet zal komen. Bitcoin heeft overigens door de loop van de jaren al enkele bubbels gehad en kenmerkend is dat hierna de koersen steeds opnieuw zijn gestegen. In een later hoofdstuk zal ik hier wat dieper op ingaan.

Korte termijnhandel

Een andere manier die wat minder riskant is, is de korte termijn handel. Hierbij koop je en verkoop je op een hele korte termijn. Je accepteert een risico maar omdat je maar speculeert op kleine koersverschillen kun je hier een bijzonder leuk rendement mee behalen. Hiervoor is wel enige kennis en ervaring vereist en je moet hier actief mee bezig zijn, even weglopen van je scherm kan je flink geld kosten...

Ruilhandel

Voor bedrijven kan het winstgevend zijn om zich in BTC uit te laten betalen. Men kan bijvoorbeeld kortingen aanbieden aan klanten die in Bitcoin afrekenen. Kortingen kunnen dan verrekend worden met de prijsstijging die de BTC doormaakt.
Het is al mogelijk om bij verschillende bedrijven met BTC af te reken, er worden zelfs huizen en auto’s aan- en verkocht met BTC en ook webshops hanteren de BTC als normaal betaalmiddel.

Externe tradingprogramma’s

Een andere manier is gebruik te maken van een extern trading- of handelsprogramma.
Cleo Company biedt hiervoor een aantal mogelijkheden zoals Bitconnect (BCC) en CBT (Crypto Bit Trade).
In deze programma's leen je eigenlijk je Bitcoins (of Bitconnect coins) uit aan een professionele handelaar die hiermee dagelijks gaat handelen. In ruil hiervoor ontvang je een dagelijks rendement. Het voordeel van deze programma's is dat er geen kennis of ervaring noodzakelijk is en de risico's relatief beperkt blijven. Natuurlijk werk je wel met een externe partij die met jouw vermogen werkt, dus stap niet klakkeloos in een willekeurig programma maar laat je goed voorlichten. De programma's die Cleo Company aanbiedt zijn door onszelf uitvoerig getest en wij kunnen u hier dan ook de juiste informatie over bezorgen.

Voor meer informatie over de mogelijkheden verwijzen wij u graag naar de pagina's over die programma' maar lees eerst goed de pagina Belangrijk zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.